Facebook Pixel

Kuinka ottaa parempia kuvia puhelimella?

Kuinka ottaa parempia kuvia puhelimella? Lue 10 vinkkiä!

Kännykkäkameroiden kuvanlaatu on kehittynyt viime aikoina huimasti, mikä on tehnyt jokaisesta älypuhelimen omistajasta oman elämänsä valokuvaajan. Sosiaalinen media on täynnä kuvia ja erottuminen kuvavirrasta on vaikeaa. Kuinka siis ottaa parempia ja mielenkiintoisempia kuvia puhelimella?

Kokosimme alle 10 helppoa vinkkiä, joilla nostat kuvasi seuraavalle tasolle. Kävimme tutustumassa Tuusulassa sijaitsevan Hotelli Gustavelundin upeisiin tiloihin ja kaikki kuvat ovat sieltä. Kuvat on otettu iPhone 7:llä.

1.    Puhdista linssi

Kännykkä kulkee taskussa päivästä toiseen ja linssi altistuu lialle kaiken aikaa. Älä siis pilaa hyvää kuvaa likaisella linssillä! Kännykän linssin voit putsata helposti vaikka nenäliinalla tai pehmeäkankaisen paidan hihalla.

2.    Unohda salama ja  hyödynnä muita valonlähteitä

Luonnonvalo on paras valo, muttei valitettavasti aina saatavilla. Älä kuitenkaan turvaudu puhelimen salamaan. Sen valo on kova ja vie kuvan tunnelman saaden kohteet näyttämään kalpeilta. Tavallinen ikkuna toimii täydellisesti valonlähteenä ja antaa kuvalle pehmeän tunnelman. Psst, pilvinen päivä pehmentää valoa entisestään ja se on paras hetki olla ikkunan lähellä. Aurinkoisella säällä vältä keskipäivän kovaa valoa. Jos et ole kuvaamassa yksin, lainaa kaverin puhelimesta taskulamppua. Toimii erityisesti ruokaa kuvatessa!

3. Mene lähelle kohdetta

Yksityiskohdista saa monesti mielenkiintoisia kuvia. Älä kuitenkaan turvaudu puhelimen zoomiin, se heikentää kuvanlaatua merkittävästi. Liiku sen sijaan itse ja vie kamera juuri sille etäisyydelle, jolta haluat kuvan ottaa.

4. Etsi linjoja, muotoja ja kuvioita

Kiinnitä huomiota ympärilläsi oleviin linjoihin, muotoihin, ja kuvioihin. Linjoilla saat kuviin liikkeen tuntua ja voit johdattaa katsojan huomion linjojen päässä sijaitsevaan kohteeseen. Ota lähikuva mielenkiintoisesta pinnasta - mene niin lähelle, että katsoja joutuu arvaamaan, mitä kuvassa on. Vangitse kaarevien muotojen hypnoottisuus tai täytä kuva vahvalla kuviolla.

5. Leiki valoilla ja varjoilla

Riittävä valo on hyvän kännykkäkuvan edellytys, mutta se ei tarkoita, etteikö sillä voisi leikitellä. Jos olet joskus kuullut kiellon vastavaloon kuvaamisesta, unohda se! Jos tarkoituksena on kuvata esimerkiksi ihmisiä, valo kohteen takana luo kauniin siluettikuvan. Vastavalolla saa kuviin helposti myös dramaattista tunnelmaa. Toisaalta valonsäteiden siivilöityminen on katseenvangitseva ilmiö. Samaan aikaan valo luo varjoja, jotka sisällyttämällä saat kuviin syvyyttä. Joissain tilanteissa pelkkä varjokin toimii kuvana, kokeile siis rohkeasti.

6. Löydä uusia kuvakulmia

Kun olet kuvaamassa, katso ympärillesi joka suuntaan - ylös, alas, sivuille, taakse ja niin edelleen. Istu lattialle ja ota kuva sammakkoperspektiivistä. Mene makaamaan penkille, ja näet ympäristösi koiran tasolta. Nouse jakkaralle tai kiipeä puuhun - vain taivas on rajana!

7.    Sommittele omaperäisesti

Kultainen leikkaus, eli kuva-alan jakaminen kolmasosiin ja kohteiden sijoittaminen leikkauspisteisiin sekä jakolinjoille, on varma keino silmää miellyttävän kuvan luomiseen. Se on hyvä hallita, mutta pysähdy miettimään muita sommitteluvaihtoehtoja. Diagonaali on huomattavasti omaperäisempi ratkaisu, ja se tekee kuvasta sekä dynaamisen että harmonisen.

8.    Käytä luonnollisia kehyksiä

Monessa paikassa, niin sisällä kuin ulkonakin, voit löytää ihmisen tai luonnon luomia kehyksiä. Hyödynnä näitä rajaamaan kuvasta vain haluamasi osa näkyviin. Etenkin paikassa jossa et pääse lähelle kohdetta ja välissä on aita, ikkuna, portti tms... Älä tuskastu, vaan käytä sitä hyödyksi tekemään kuvastasi uniikki!

9.    Riko toistuvuus

Ihmissilmä rakastaa toistuvuutta ja pitää sitä tyylikkäänä. Tällaista mallia suosii muotimaailmassa esimerkiksi Marimekko. Kun huomaat jatkuvan kuvion, niin etsi siihen vielä poikkeama ja ota kuva. Kun katsot kuvaa,  “virhe” kiinnittää huomiosi samantien ja saa miettimään miksi kuvio ei ole täydellinen.

10.    Arvosta yksinkertaisuutta

Joskus uuteen paikkaan saapuessa tulee tunne, kuinka paikka on erittäin kuvauksellinen. Kuvaa ottaessasi kuitenkin huomaat, ettei tämä ympärilläsi oleva hienous välity ruudulle alkuunkaan. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että yrität saada liian monta asiaa yhteen kuvaan. Mieti, mistä palasista hienous johtuu ja kuvaa ne erikseen. Vähemmän on enemmän!


Teksti: Panu Kosonen & Soili Reinikainen
Kuvat: Panu Kosonen

Haaga-Helian AMK restonomiopiskelijat

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla uusimmista tarjouksista ja tapahtumista.