”Teillä taitaa olla täällä isoin yhtenäinen kokoelma alkuperäisiä Junior-tuoleja!” totesi Yrjö Kukkapuro muutama vuosi sitten kurkatessaan Gustavelundin diskoon. Suomalaisen kultakauden muotoilijamestarin rakastetut tuolit vuodelta 1965 eivät ole Gustavelundissa yksin. Koko talo on kuin mahtava geokätköilykohde* suomalaisen designin ystäville.
Kun hotellin nimi on Gustavelund ja paikalla perinteitä 1700-luvulta asti, voisi kuvitella kulttuurilöytöjen olevan kiemuraisia ja kullattuja. No, sellaisia tästä talosta ei löydy ensimmäistäkään.
Kiitos liittojen kukoistuskauden ja muodikkaiden korpihotellien boomin 60-70-luvuilla, paikalla aiemmin komeilut epäkäytännöllinen (tosin myös melko huonokuntoinen) herraskartano vedettiin matalaksi ja paikalle rakennettiin 1965 modernismin parhaiden periaatteiden mukaisesti komea tiilirakennus, jonka piirsi arkkitehti Into Pyykkö Aallon toimistosta. Funktionaalisen arkkitehtuurin hard core -fanien arvostama aaltolaisuus suorastaan huokuu talossa, aitona ja alkuperäisenä.
Kukkapuron Junior-tuolit hengailevat iälleenkin varsin sopivasti pysyvästi Gustavelundin diskossa, jossa niitä voi käydä kokeilemassa ja ihailemassa. Karusellien lisäksi mestari Kukkapuron tuotantoa löytyy eri puolilta taloa. Aulabaarissa Saturnus-pöytien ympärillä viihtyvät vaihteeksi Harry Bertoian tuolit. Maurin salin päädyssä voi kulttuurihistoriaamme tulvivan Tuusulanjärven rantamaisemista nauttia Ateljé-tuoleilla. Jopa neuvotteluhuoneessa voit yhtäkkiä tajuta istuvasi aidolla nahkaverhoillulla Avarte Funktus -tuolilla.
Talon rakennuttaneet Maalaiskuntien liiton perustaman Kunnallissäätiön jäsenkunnat eivät selvästikään olleet pikkurahan puutteessa ja ”Kunnallisopisto” myös sisustettiin kitsastelematta ajan henkeen. Kelpasi siellä tehdä politiikkaa ja opiskella ajalle muodikkaita yhteiskunnallisia aiheita. Korpihotelliksi Gustavelunda ei enää nykyisin kyllä voi kutsua; Tuusula on kasvanut kodikkaasti kaikkialle hotellin ympärille.
Kukkapuro-aarteiden lisäksi Gustavelundissa on kiinnostava kokoelma muita design-huonekaluja ja -valaisimia ja modernia taidetta. Niistä voivat kiinnostuneet lukea enemmän seuraavissa postauksissa – tai niitä voi retkeillä ihailemassa omin aistein, vaikka muhkean sunnuntaibrunssin yhteydessä.
*Geokätköily on erityisesti perheiden suosima harrastus, jossa maastosta etsitään sinne piilotettuja kätköjä karttapisteiden avulla.
Tarja Soini
copywriter, restonomiopiskelija Haaga-Helia AMK